Кога се използват подови климатици?

Климатичните системи за подово-стенен монтаж успешно навлязоха на българския пазар. Те са подови конзоли-климатици, които имат вътрешно тяло. Този вид климатични системи имат редица предимства. Моделът работи различно в режим на охлаждане и режим на отопление. Нека видим как точно.

Когато подовият климатик е в режим на охлаждане цялата струя отива към тавана и оттам нататък охлаждането се разпространява в цялото помещение. В режим на отопление част от струята се издухва към пода и помещението равномерно се затопля от долу нагоре, а другата част на струята (при монтиране под прозорец) поема затопляне около прозореца.

При всички подови климатици температурния сензор се намира на възможно най-удобното място, едва на 60 см от пода, така отоплението е по-ефективно. Именно температурният сензор ръководи климатика, а когато е разположен по-близо до пода балансирането на температурата в помещението се случва по-бързо, отколкото с обикновен климатик. По принцип, ако подовия климатик е монтиран под прозореца ще получите още по-висок процент на енергоефективност. Освен, че втората струя ще обира топлозагубата от прозореца, но и е монтиран уредът изглежда много по-прибран, няма външни тръби, които да висят като при стандартния климатик, защото външното тяло се монтира на гърба на вътрешното.

Подовите климатици са много ефективни в режим отопление, могат да бъдат монтирани и при скосени тавани и поддръжката им е по-лесна. Негативните страни на този вид отоплителни системи са зависимостта от разположението на мебелите, защото ако е много претрупано в помещението няма да е толкова ефективен. И тъй като са пригодени да стоят на пода се замърсяват повече и имат нужда от по-често почистване на филтрите.

Daikin е фаворитът сред подови климатици, но също така Mitsubisi като двата бранда се водят в най-скъпия клас. Следват ги LG PURIFYING, Gree, Hitachi, Midea и Toshiba, с които също няма да сбъркате, ако ги изберете. Фирма Белани предлагат всички тези брандове.