Принцип на действие на инфрачервеното отопление – Разберете в БгМайстор

Факт е, че всички отоплителни устройства, включително баналните радиатори за централно отопление, излъчват инфрачервени вълни, те се излъчват от Слънцето и почти всеки обект във Вселената. Задачата на изобретателя им е да накара източниците на топлина да дадат възможно най-много енергия там, където е най -необходима. За тази цел лъчистите нагреватели бяха оборудвани със специални екрани, които отразяват инфрачервената светлина и дават възможност да се прехвърлят почти 80% от енергията чрез излъчване и само 20 – чрез конвекция. Такова разпределение на топлопредаването ви позволява да увеличите ефективността на отоплението с една трета, следователно, да спестите една трета от разходите за отопление.

Излъчващото инфрачервено отопление, грубо казано, прилича на физическите процеси, присъщи на слънчевата светлина. Както знаете, на нашата планета атмосферата получава топлина не директно от светилото, а от загрятата от нея Земя. Ето защо в горните слоеве на атмосферата температурата е по -ниска, въпреки факта, че те теоретично са по-близо до Слънцето. Излъчващото отопление има подобен принцип на действие. Неговото излъчване е насочено към тела и едва тогава околният въздух се нагрява от обектите. Както знаете, при традиционното отопление е точно обратното. Там радиаторът първо загрява въздуха, от което за нас става по-топло.

Класификация на лъчисти инфрачервени отоплителни системи

Инфрачервените нагреватели се класифицират според няколко критерия. Въз основа на обхвата на радиация се разграничават нагреватели с дълги, средни и къси вълни. Друг фактор за типологията е източникът на енергия (електричество, газ или дизел) или топлоносител. Според метода на монтаж, лъчистите нагреватели са разделени на мобилни и стационарни (таван, под, стена). Области на приложение на лъчисто отопление Излъчващите устройства се използват в голямо разнообразие от условия, включително на места, където традиционните методи за отопление ще бъдат неефективни. Устройствата са идеални както за допълнително отопление, така и за постоянно самонагряване, докато резултатът на открито е сравним с това, което виждаме на закрито. Това обяснява популярността на лъчистите нагреватели сред западните любители на пикници на открито. Изберете от нашия онлайн магазин за инфрачервено отопление според инфрачервено отопление цена.

Друго важно предимство на лъчистото отопление е екологичността. За разлика от различните конвектори, той не изпомпва въздух, поради което алергенният прах не се задейства, не се нарушава влажността и теченията са напълно изключени. Изберете в магазин за инфрачервено отопление.