Какво да вземем предвид при избора на спални завивки

Спалните завивки са важна част от добрия ни сън. Материите, от които са направени, са предпоставка за това доколко завивките ще са проветриви, влагоабсорбиращи или ще задържат добре топлината ни през нощта.

В зависимост от личните си нужди можем да изберем най-подходящите за нас. Но за да го направим, трябва да вземем информиран избор. Ето няколко фактора, които можеш да вземеш предвид при избора си на нова завивка или спален комплект

Материалът на завивките

Най-общо казано, материалът спада към 2 основни категории – от естествени или изкуствени материи. По презумпция предпочитаме естествените материи като памук, коприна, вълна и лен, но в днешно време на пазара има и много синтетични материи, които по нищо не отстъпват на естествените, като даже в известна степен усъвършенстват техните качества. Такива са например завивките от вискоза, които копират качествата на копринените, с тази разлика, че се поддържат по-лесно.

Ако често се потиш по време на сън, най-добре се насочи към завивки, които имат добра попиваемост и са проветриви. Такива са, например, завивките от фибрите на евкалиптовото дърво Тенсел. Те бързо изпаряват влагата, хипоалергични са и с отлични терморегулиращи свойства.

Памучните завивки и, особено, памучните спални комплекти и бельо, обаче си остават безпрецедентния фаворит за повечето домакинства. Това е така, защото памукът осигурява чудесна проветривост, мекота и приятно чувство на допир, като едновременно с това са на достъпна цена.

Поддръжка на завивките

Спалното бельо се пере често, затова е добре то да бъде от здрав материал, който няма да се износи бързо. Освен това, нощем често се въртим, при което го усукваме и разтягане, поради което завивките ни трябва да са еластични, за да не се амортизират лесно. След пране е препоръчително да гладите завивките си, за да отстраните остатъците от праха за пране, като освен това така убивате последните остатъци от бактерии и микроорганизми.

Цветовете на спалния комплект

Много психолози и специалисти твърдят, че цветовете влияят на качеството на почивка. Освен че трябва да са меки и нежни към кожата ни, най-добре изберете спален комплект в неутрални и нежни цветове, които да спомагат чувството ни на релакс. Затова препоръката е да се избягват големи и ангажиращи форми в десена, както и тъмните и наситени цветове, като най-добре се насочете към по-светлите и пастелни цветове. Синият и зеленият цвят са известни с успокояващото си и отпускащо действие; белият и бежовият цвят също са добър избор.