Боядисване на апартаменти от строител

Боядисване на апартаменти от строител

Едно от първите неща, които следват след покупката на апартаменти от строител, е тяхното боядисване. Някои хора се ужасяват от тази мисъл, затова предпочитат да наемат професионалист, който да извърши тази дейност вместо вас. Но не винаги професионалният бояджия ще отговори на всичките ви очаквания, при това ще трябва да платите достатъчно голяма сума за труда му.

Това кара много собственици на апартаменти от строител да предпочитат да свършат работата сами. Ето какво трябва да направите, за да свършите тази работа успешно.

Съвети за боядисването на апартаменти от строител

Съвет №1: Стаите трябва да бъда подготвени за боядисване, т.е. да бъдат празни. Ако вече има някакви мебели в тях, трябва да ги изместите в центъра и задължително да ги покриете с найлони.

Следващата много важна стъпка е минаването на всички стени с влажна кърпа. Това ще обере всичкия прах и замърсявания по тях и ще улесни последващото нанасяне на боята.

Използвайте хартиено тиксо или отделителна лента за прозорците, таваните и съседните стени.

Съвет №2: Цветът на боята непременно трябва да се тества, за да се види дали е в хармония с целия апартамент от строител. За целта нанесете малко от тестера за боята и оставете мястото да изсъхне, за да видите резултата. Уверете се, че сте го проверили както на дневна светлина, така и на нощно осветление. Ако цветът не ви допада, вземете друг тестер и нанесете, докато попаднете на подходящата боя.

Съвет №3: Какво финално покритие ще използвате? Гланцовото финално покритие добавя особен блясък на боята, а и я прави по-лесна за почистване. От друга страна обаче, такива покрития подчертават всяко несъвършенство, което може да има по стената, докато матовите покрития ги покриват.

Съвет №4: Колко боя ще ви е необходима за боядисването на целия апартамент от строител? Преждевременното изчерпване на боята може да е много разочароващо, защото ще ви е много трудно да напаснете старата боя с евентуално новата партида. Затова е по-добре да ви остане повече от боята, отколкото да не ви стигне.

И все пак можете предварително да пресметнете квадратните метри на стаята, в която ще боядисвате, колко слоя от боята ще нанесете, колко от това пространство заемат вратите и прозорците и дали ще грундирате стените преди боядисване. Ако сложите предварителен грунт, е много вероятно един слой боя да ви стигне.